MainMenu

x
Djura Fiskultura

Djura Fiskultura

19.03.2018.

Brezovica

Uglavnom kada nekog skijaša pitate za skijanje u blizini, prvo na pamet mu padne Kopaonik, Stara Planina, pa recimo Jahorina, ali malo ko se seti Šar Planine i njenog skijališta, Brezovica.

Naravno, zbog svih političkih problema od 1999. dosta manje ljudi iz Srbije ide tamo da skija i postoji strah, ali odmah to da presečem, apsolutno nikakvih problema nisam doživeo.Selo Brezovica u podnožju skijališta je pretežno Srpsko stanovništvo a takođe i gradić Štrpce nedaleko od sela. Mi smo bili smešteni u podnožju u motelu, ali takođe gore na skijalištu ima smeštaja za skijaše i pristupačne su cene, takođe i lokali gde može da se nešto pojede i popije.

Brezovica je napopularnije skijalište na Kosovu. Ne tako uređeno, jer sve je ostalo u vremenu od kada se to i izgradilo 1979., pa zbog svih problema koji su se kasnije dešavali, malo se ulagalo u kreiranju novih staza i pravljenja novih žičara. Ali to otvara druge mogućnosti: dosta prostora za freeride skijanje (skijanje van uređenih staza) i ski turing, što Brezovicu čini idealnom lokacijom! Tu je 16 km staza i 5 ski liftova, od kojih su dva radila kada smo mi bili.

 Snega ima na pretek skoro cele sezone. Nema veštačkog osnežavanja ali koliko sam do sada čuo, nije skoro ni bilo potreba za tim. Skijalište kreće od 1700m pa sve do 2200m nadmorske visine i u periodu kada smo mi bili u februaru je bilo preko 1m snega. To smo iskoristili kako bi skijali po skoro celoj planini, na i van staza. Najzanimljiviji deo je svakako bio kada smo se peške peli na greben koji se nalazi ispod najvišeg vrha na Brezovici, Piri breg (2.524m). Popeli smo se i na ovaj vrh, peške sa skijama na leđima, ali ipak čekanje zalaska sunca na grebenu ispod je nešto što ću zaista zauvek pamtiti.

Još jedna lepa stvar kod posete Brezovici i Kosovu jeste što smo u povratku posetili naše manastire i Pećku Patrijaršiju. Jak utisak, kao i svima koji su ga pre posetili, je ostavio Manastir Dečani, jedan od najznačajnijih srpskih manastira gde smo čuli sve o istoriji manastira i dinastiji Nemanjić.Uz par fotografija se nadam da ću vam dočarati moje iskustvo i naterati vas da posetite Brezovicu i uživate koliko sam i ja uživao! :)


Sasa Tonkovic

21.03.2018. 09:17

Svaka cast za tekst. Treba ohrabriti nase ljude da posete Brezovicu.Ovo je prelepa planina sa pregrst mogucnosti.