MainMenu

x
PC AXE

PC AXE

07.08.2018.

Najvažnija komponenta gaming računara?

Nekako se kao odgovor nameće grafička karta, ali da li je stvarno tako? Postoje jake i slabe grafičke karte, tj. one koje „bacaju“ više i manje FPS (Frame per second – broj slika po sekundi)- Često u šali znam da kažem da su jake grafičke karte namenjene za razmažene gejmere, a da su slabe za prave hard core igrače, jer samo hard core igrači su ti gejmerski sladokusci koji vole da uživaju u svakom frejmu!Šalu na stranu, optimalan broj frejmova ispod koga se generalno gejming ne može smatrati fluidnim je 60 fps. Naravno da se možete igrati i sa manje fps, ali ako hoćeš da uživaš to je minimum 60 fps. Inače, pričati uopšteno na ovu temu je izuzetno teško jer CS:GO igrači na primer ništa ispod 120 fps ne smatraju fluidnim igranjem, a poželjno je bar 144 fps kako bi se broj slika u sekundi uskladio sa monitorom od 144Hz koji je u stanju da isporuči adekvatno osvežavanje.

Džabe tebi i 200 fps u CS:GO ako se igraš na monitoru čiji je input lag velik, GTG odziv velik i ima svega 60Hz. To je za profi gejming neprihvatljivo. To je isto kao kada bi Novak Đoković igrao sa drvenim reketom. Mislim… Može da se igra i tako ali nije to-to.Međutim, LOL na primer možete da igrate i na integrisanoj grafičkoj karti (onoj koja dolazi uz procesor), nije nephodan vrhunski monitor sa svim opisanim specifikacijama, ali je katastrofa ako je miš neudoban i podloga nekvalitetna.Tastatura? Pa pogledaj samo Jaedonga i njegov rad prstima i rukama:https://www.youtube.com/watch?v=glSiSoAounY U pitanju je legendarni StarCraft igrač, a ovo što on radi je nemoguće izvesti ovom brzinom bez kvalitetne mehaničke tastature – tasteri se mnogo brže vraćaju nazad, precizniji im je hod, a zbog toga imate mogućnost pritiskanja više tastera brzo gde će redosled biti ispraćen i zabeležen u potpunosti.

Ok, imaš vrhunski monitor, grafičku, tastaturu, miš, a onda čekaš na učitavanje nivoa 10 minuta jer imaš neki prastari hard disk… Današnji dobar gejming računar je skoro pa nezamisliv bez SSD-a. Pa onda kupiš novu grafičku kartu i instaliraš je na matičnu ploču koja ne podržava treću PCIe generaciju protoka informacija, pa ti nije jasno zašto fps „šteka“. Ili si je upario sa prastarim procesorom pa napravio „usko grlo“ u fps-u jer procesor ne može da isprati grafičku kartu.Provajder? Možeš da imaš najbrži računar na svetu, ako ti je internet konekcija loša, ima dosta izgubljenih paketa, ping ti je velik… Ok, ok, ovo nije komponenta, ali to ti je jedan kraj veze, drugi kraj je LAN karta koja se obično nalazi na matičnoj ploči, te ako je ona nekvalitetna, džabe sve ostale dobre komponente. Isto važi i za ruter!I onda kupiš sve te divne i kvalitetne komponete, i staviš ih u frižider! Ne ide to tako, moraš da imaš kvalitetno kućište. Da li si znao/la da kompanija NZXT ima kućište čije osvetljenje pulsira u ritmu C4 dinamita iz CS:GO do njegovog pucanja i na taj način te vizuelno obaveštava koliko ti je vremena ostalo?

Napajanje računara i hlađenje? Ukoliko hoćeš da tvoje komponente budu dugotrajne, moraš im obezbediti kvalitetno napajanje i moraš ih adekvatno hladiti.Idemo uz pretpostavku da je sve što sam do sada naveo izuzetno bitno, a vi sedite za stolom koji ste napravili od vrata i par cigli, a sedite na gajbi za pivo. Džabe sve ako ćete iskriviti kičmu, a osećate se nelagodno sve vreme. Dobar sto i dobra stolica su must have za gejming, pogotovo igara gde online partija traje pola sata minimum. Ko još odigra samo jednu partiju, a gejmer je?Mislim da ste već skapirali da sve može i ne mora da bude najvažnija komponenta gejming računara, a sve zavisi od toga za šta koristite vaš gejming računar, tj koji su vam prioriteti i šta želite da postignete. U casual varijanti gejminga, skoro da ništa nije bitno kada pričam o komponentama, ali ako želiš da sve podigneš na viši nivo pre svega sebe dobro preispitaj, a tek onda donesi odluku.Moj savet ti je da ne kupuješ ništa što zaista nećeš koristi i u čemu nećeš uživati 😉Dule AXE