MainMenu

x
Čik prestani

Čik prestani

07.08.2017 | 15:03

Najlepši univerziteti na svetu

Sigurni smo da ovde ne biste imali poteškoća da učite ;)

1. Univerzitet u Orhusu, DanskaKompleks je smešten u zelenilu - tu se nalaze otvorena i zatvorena botanička bašta povezane pešačkim stazama, ogromni park i amfiteatar obrastao travom. Trojica arhitekata gradili su ovaj Univerzitet još davne 1931.

2. Univerzitet u Koimbri, PortugalOvo umetničko delo predstavlja raznovrsnu istoriju Portugala. Kapela Sv. Mihaila ima hiljade ručno oslikanih pločica, a biblioteka unutar Univerziteta izgrađena je od brazilskog drveta koje je stizalo brodovima.

3. Univerzitet Mekgil (McGill), MontrealKampus ima 32 hektara, načičkan nizom paviljona izgrađenih tokom stotina godina. Ono što je interesantno jeste da je ovaj Univerzitet osnovao, ni manje ni više nego običan trgovac iz Škotske, Džejms Mekgil. Naročito impresivan deo jeste Fakultet verskih studija koji je građen u gotičkom stilu.

4.  Tehnološki univerzitet Nanjang (Nanyang), SingapurVerovali ili ne – ovo je Univerzitet! Staze oivičene palmama i stablima durijana povezuju savremene građevine, kao što je Fakultet za Umetnost, dizajn i medije - staklena četvorospratnica sa otvorenim dvorištem, bazenom i krovom obraslim u travu. Čak su i učionice veoma zanimljive – umesto tabli imaju interaktivne ekrane, staklene površine za pisanje, pokretne utičnice i čudni nameštaj. Za sve to zaslužna je studentska grupa Cool Campus koja osmišlja i dizajnira sve što bi moglo unaprediti njihove studije na ovom Univerzitetu!

5. Univerzitet u Pekingu, KinaGlavni univerzitet u Pekingu je čuven po tradicionalnoj kineskoj arhitekturi, što se naročito vidi na Zapadnom ulazu: kameni lavovi čuvaju izrezbarene zidove i dovratnike oslikane kineskim simbolima. Stiče se utisak da bi brucoši ovog Univerziteta proveli čitavu prvu godinu samo fotografišući ovaj impresivni kampus!